Vill du fira Kanelbullens dag 4 oktober i textform finns det ett tecken som passar fint denna dag. Det är förstås det tecken som kallas kanelbulle – eller snabel-a.
När e-posten slog igenom i mitten av 1990-talet lärde vi oss ett nytt tecken, det som i en e-postadress skiljer mottagarens namn från domänadressen: @. Men hur skulle vi benämna det?
I början var det många som använde den engelska benämningen at, men ganska snart rekommenderade språkvården att tecknet benämns snabel-a. Vid det laget florerade dock en mängd andra namn som levt kvar i viss utsträckning, även om snabel-a nog är vanligast idag. Eller at.
Och så nytt var inte det här tecknet. Det har använts i alla fall från 1600-talet som ett stiliserat skrivsätt av franskans à, som i à-pris. På franska uttytt som à commercial, på engelska commercial at. Det finns även skriftliga belägg för att tecknet används även i svenska texter redan på 1600-talet.
Det har även föreslagits att tecknet skulle ha använts för att beteckna måttenheten arroba under den italienska renässansen, och i franska, spanska, katalanska och portugisiska har den fått benämningar som anknyter till arroba.
Ytterligare en teori är att munkar på medeltiden skrev ett snabel-a som förkortning av det latinska ordet ad, för att spara utrymme, bläck och tid.
Idag är det främst i e-postadresser vi använder tecknet, och det betecknar då att avsändaren ligger hos en viss e-postserver, på engelska at. Det valdes av den amerikanska datorprogrammeraren Ray Tomlinson som 1971 jobbade med en tidig form av e-post.
Eftersom @ använts som räknetecken inom handeln fanns det med på tangentbordet och användes inte i någon annan betydelse, och kunde därmed inte blandas ihop med till exempel användarnamn för datorn.
Tecknet används idag i vissa datorspråk, då som ett styrkommando. Det har även spritt sig till andra delar av internet, som när man meddelar sitt användarnamn på sociala medier: @evasahlstrom.
Men kanelbullen då, vart tog den vägen?
Ja, näst snabel-a och at är väl kanelbulle den vanligaste benämningen på tecknet. Nationalencyklopedin anger att ett skämtsamt alternativ är kanelsnäcka, men det har jag aldrig hört. Men det är förstås en kanelbulle i snäckform som åsyftas, och på italienska kallas tecknet för snäcka – chiocciola.
Andra mer vardagliga benämningar är alfakrull eller alfaslang, antagligen från norskans krøllalfa (officiellt) eller alfakrøll (vanlig sidoform). Tecknet har dock inget med det grekiska alfa-tecknet att göra.
Även kringla har använts om snabel-a, men eftersom det är vad många kallar Macarnas kommandotangent (Control, CTRL, på en pc) finns det risk för förvirring.
Fortfarande säger många at när de anger sin e-postadress, och idag är väl e-post tillräckligt etablerat för att det inte ska sammanblandas med et som är tecknet & (och). Men den etablerade svenska standarden är snabel-a.
Utom kanske 4 oktober, då vi språkligt kan vilja fira med en kanelbulle.
Bok om årstidshändelser
- Årets ord – om årstidshändelser och kalenderdagar – en bok som samlar alla mina blogginlägg om årets ord till och med hösten 2024.
Fler blogginlägg
Mer om kanelbulle eller snabel-a
- Wikipedias artikel om snabel-a.
- Språkrådets rekommendation om snabel-a.
- Datatermgruppen om snabel-a.
- Förlaget IDG har en bra ordlista över ord och uttryck i it-branschen där bland annat snabel-a tas upp.
- Mer än bara e-post: Här är 7 saker du förmodligen inte visste om snabel-a – artikel i PC för alla.
0 kommentarer