Få blommor symboliserar våren så mycket som sipporna, framför allt de blå och vita. Men är alla sippor verkligen sippor? Och att sippa på något eller vara sipp, är det kopplat till vårblommorna?
Blåsippan ute i backarna står, niger och säger att nu är det vår … Barnvisan om blåsippan, skriven av Anna Maria Roos och tonsatt av Alice Tegnér, beskriver den glädje många av oss känner när vi ser dessa små blommor kika fram bland fjolårslöven. Och strax efter blåsipporna är det vitsippornas tur.
Tidigare räknades blåsippan till sippsläktet, Anemone, men numera ses den som ett eget släkte, Hepatica. Detsamma gäller backsippan som också räknades in i Anemone tidigare, men numera är det egna släktet Pulsatilla – dock tyder nyare forskning enligt Wikipedia på att Hepatica och Pulsatilla kanske borde höra till de egentliga sipporna trots allt.
Men de vilda sippor som idag räknas in i Anemone är vitsippa, gulsippa och tovsippa. Alla tre släktena räknas in bland ranunkelväxterna, vilket däremot fjällsippan inte gör – den tillhör istället rosväxterna.
Blåsippan (som snarast är lila) finns i en röd variant (eller ja, starkt rosa) eller vit. Gulsippan är lik vitsippan och växer ofta tillsammans med sin vita släkting men är en egen art. Den håriga tovsippan med sin ulliga – toviga – frukt växer vilt bara på Öland och Gotland men finns förvildad från odlingar även på andra platser. Carl von Linné tyckte att den var så angenäm att den borde planteras allmänt i trädgårdarna.
Pulsatilla-släktet består av arterna backsippa, nipsippa, fältsippa och mosippa, och de är alla ludna. Namnet Pulsatilla kommer av pulsare som är latin för slå eller stöta. Enligt Den virtuella floran kanske det syftar på blommans klockform.
Benämningen sippa på de vackra vårblommorna har funnits i vårt språk sedan yngre fornsvensk tid och kommer troligen från ordet säppal som betyder krans, blomsterkrans eller krona.
Men ordet sippa kan också vara ett verb. Då betyder det att smutta på något man dricker. Det har inget med vårblommorna att göra, utan verbet kom in i svenskan 1980 från engelskans sip.
Slutligen kan sippa också vara bestämd eller plural form av adjektivet sipp. Är man sipp är man tillgjort fin, överdrivet korrekt eller anständig, särskilt inom det sexuella området – pryd helt enkelt. Adjektivet har varken med vårblommorna eller smuttande att göra. Det första belägget för sipp i betydelsen tillgjort fin är från 1734 och kom från lågtyskan. 1802 noterades första belägget av sipp i betydelsen pryd.
Enligt SAOB har dock sipporna ofta setts som blyga, och har ibland fått fungera som metaforer för blyga flickor. Själv tycker jag att det är märkligt. Blåsippan bildar sina knoppar redan på hösten för att ligga redo att slå ut i den första vårvärmen med en färgprakt som lyser upp i det tidigare årets bruna rester – det är väl snarare kaxigt?
Och att som vit- och gulsippor bre ut sig i tjocka mattor är väl inte direkt försynt?
Bok om årstidshändelser
- Årets ord – om årstidshändelser och kalenderdagar – en bok som samlar alla mina blogginlägg om årets ord till och med hösten 2024.
Mer om ord förknippade med årstider
- Vändpunkten vårdagjämning – inlägg från 20 mars 2019.
- Valborg välkomnar våren – inlägg från 21 april 2021.
- Pollen – ett irriterande vårtecken – inlägg från 19 maj 2021.
- Kristi himmelsfärdsdag inleder sommaren – inlägg från 18 maj 2022
- Fler inlägg om årstidsord
Läs mer om ordet sippa
- Wikipedia om sippsläktet.
Sippor – Den virtuella floran om sipp släktet, med länkar till beskrivningar av de olika sipporna.Tovsippa – artikel i Den virtuella floran om blomman Linné tyckte borde odlas i allmänt i trädgårdarna.Backsippor – artikel i Den virtuella floran om backsipporna.(avlänkat 221101, Den virtuella floran ligger inte längre på nätet)- Svensk ordbok om ordet sippas ursprung, både substantivet och verbet.
- Wikipedia om den period i svensk språkhistoria som kallas yngre fornsvenska.
- SAOL (Svenska Akademiens ordlista) och Svensk ordbok om adjektivet sipp.
- SAOB (Svenska Akademiens ordbok) om ordet sippa, med flera exempel från litteraturen om hur sippan ses som blyg och används som metafor för blyga flickor.
0 kommentarer