De svenska traditioner som vi ser som så typiska för oss är i de flesta fall ett sammelsurium av hopplock från olika länder och kulturer. Och den moderna varianten formades ofta på Skansen.
På den här bloggen skriver jag ju bland annat om skrivtips eller språkliga normer, och då kommer man otvivelaktigt in på sådant som om helgdagar ska skrivas med inledande versal, vilka högtidshälsningar som är korrekta och varifrån benämningar på olika kalenderdagar kommer.
Så jag började blogga om våffeldagen, brittsommar, glada påskar men goda jular samt majstänger i juni – och när jag väl börjat skriva om årets ord har jag insett hur roligt det är så jag kommer hela tiden på nya intressanta kalenderhändelser att skriva om.
Under åren har jag lärt mig mycket om årets ord. Sammanfattningsvis kan jag säga att våra högtider har många gemensamma drag:
- De är i princip alltid en salig blandning av kristna och hedniska traditioner från olika länder.
- Helgdagarna har oftast en koppling till årstiden.
- De tidiga kristna såg slugt till att förlägga de kristna helgdagarna till dagar då det redan fanns högtider.
De traditionella firandena brukar präglas av övernaturliga väsen som är ute om natten och ungdomar som super, sjunger, ställer till med bus och drar från gård till gård. En hel del av det hänger fortfarande kvar, men den moderna utformningen av våra svenska högtider har påfallande ofta formats på Skansen.
Det vi idag strider om, som att män inte kan vara lucior eller att halloween är en amerikansk sed som vi inte borde fira, visar sig oftast inte vara bottnat i äldre svenska traditioner. När luciafirandet till sist började handla om ljusbrudar med lussebullar istället för om djävulen och onda väsen var det ofta män som bar på brickorna eftersom firandet skedde på universiteten där kvinnor inte fick gå.
Och halloween är ursprungligen en hednisk irländsk tradition som i princip handlar om samma sak som vårt traditionella allhelgonafirande – och att dra från hus till hus, tigga och göra bus, ja, det är som sagt vad svenska ungdomar gjort under de flesta av våra högtider sen medeltiden.
Ytterligare något man får insikt om när man sätter sig in i kalenderns olika högtider är hur rörigt det har varit med just kalendrarna genom århundradena. Lucianatten var till exempel länge årets längsta eftersom vi i Sverige följde den julianska kalendern fram till 1753, och brittsommaren låg då senare i oktober än vad den gör idag när det var ännu mindre chans för varma dagar.
Så för att få lite ordning på kalendrarna skrev jag under ett år inlägg om tideräkningen och hur vi mäter tiden. Och då hade jag redan året innan skrivit om årets fyra vändpunkter: solstånden och dagjämningarna.
Dessa kanske är de mest spännande att sätta sig in i, med tanke på hur många högtider som är kopplade till vändpunkterna. Och man känner verkligen historiens vingslag när man tänker på hur solstånden uppmärksammades för flera tusen år sedan med de mäktiga monumenten Newgrange (3 200 f.v.t.) och Stonehenge (2.600 f.v.t).
Bok om årets ord
Alla inlägg om årets ord och svenska traditioner finns här på bloggen, men jag har också samlat alla inlägg om årstidsorden som jag skrivit fram till september i år i en bok som du kan köpa i nätbokhandlarna eller på min kursportal Evas skrivskola (där är den billigast):
- Årets ord – om årstidsord och kalenderdagar av Eva Sahlström.
Inlägg om årets ord och svenska traditioner
- Alla inlägg om tideräkningen.
- Alla inlägg om årets vändpunkter.
- Alla inlägg om vinterns ord.
- Alla inlägg om vårens ord.
- Alla inlägg om sommarens ord.
- Alla inlägg om höstens ord.
- Alla inlägg om julens ord.
0 kommentarer