Vanliga frågor
Här hittar du svar på de vanligaste frågorna jag får om min verksamhet.
Kan jag publicera en text jag beställer av dig flera gånger?
Nej, det kan du inte om vi inte har avtalat om det eftersom du köper publiceringsrätten och inte upphovsrätten. Den ligger hos mig. Jag följer branschpraxis och säljer upphovsrättsliga texter för publicering en gång, och vill du återpublicera en text kontaktar du mig.
Hur får jag veta hur mycket dina tjänster kostar?
Om du vill att jag ska skriva, bearbeta eller redigera en text behöver vi komma överens om vad jag ska göra för jobb innan jag kan beräkna ett pris. Även för korrekturläsning behöver jag se materialet först eftersom jag vet av erfarenhet att tidsåtgången kan variera mycket. Läs mer på sidan Beställning av jobb. Som fingervisning använder jag Journalistförbundets frilansrekommendation som grund för min prissättning. På min kursportal Evas skrivskola säljer jag kurser, böcker och föreläsningar till fast pris.
Jag håller på att skriva en roman – kan du hjälpa mig med den?
Jag korrekturläser skönlitteratur, men annars arbetar jag med bruksprosa, det vill säga text som inte är skönlitterär.
Kan du svara på språkfrågor?
Jag ger ut en mängd skrivtips gratis, men jag ger inte svar på enstaka språkfrågor utöver det annat än till återkommande kunder. Vill du ha mer omfattande språkrådgivning, till exempel för en intern språkpolicy kan du läsa mer under Mina tjänster/Textvård. Har du enstaka språkfrågor kan du vända dig till Språkrådet, en del av myndigheten Isof (Institutet för språk och folkminnen) som har språkrådgivning som en del av sitt uppdrag. Oftast hittar du svaren i Frågelådan, och annars finns det en länk där om du behöver kontakta rådgivningen.
Hur vet jag om jag behöver textredigering eller korrekturläsning? Och vad innebär textbearbetning?
På sidan Textvård förklarar jag vad de olika termerna står för och på sidan Beställning av jobb förklarar jag vilka textgranskningsnivåer jag använder. Om du fortfarande är osäker, mejla mig.
Hur går digital korrekturläsning till? Och måste jag kunna verktygen du använder om jag beställer korrekturläsning av dig?
Det finns olika alternativ till digital korrekturläsning, men jag använder de verktyg som oftast används. För textkorrektur (före layout) är det gransknings- och kommentarsverktyget i Word, och för sidkorrektur är det kommentarsverktyget i Acrobat. Om du följer länkarna kommer du till instruktionsfilmer. Tycker du att det verkar oöverstigligt svårt kan du skicka en pdf där jag lägger in ändringarna digitalt i Acrobat så kan du skriva ut den och använda den som ett papperskorrektur. Vill du absolut att jag ska läsa korrekturet på papper tar jag betalt för den extra tid det tar att hantera pappersmanuset.
Hur förbereder jag bäst en text för att få ut mesta möjliga om jag lämnar bort den för korrektur?
Jag berättar om det i ett avsnitt av min webbkurs Kort om korrektur, och det avsnittet ligger i första kapitlet som är öppet för alla: Att lämna bort korrektur.
Hur kan jag lära mig mer om hur korrekturläsning går till?
Köper du ofta in korrektur kan jag rekommendera min lilla webbkurs om arbetsmetoder för korrekturläsning, Kort om korrektur, som ger dig insikt i hur korrekturläsning går till och hur du bäst förbereder ditt manus för att få ut mesta möjliga av korrekturläsningen du betalar för.
Blir texten bra när du har granskat den?
Korrekturläsning kan aldrig rädda en dålig text, bara göra den språkligt korrekt. Innehållsmässigt bör texten vara helt klar innan du lämnar den till korrektur, och korrekturläsare putsar sedan bara på den språkliga ytan. Textredigering kan göra lite mer, men det viktigaste arbetet för att få till en bra text ligger långt före i produktionsprocessen – faktiskt redan innan du börjar skriva. Om du är osäker på din förmåga att producera läsvänlig och begriplig text, vänta inte med att kontakta mig tills det är dags för korrekturläsning utan ta in mig tidigt i processen så hjälper jag dig att komma på rätt spår.
Hur räknar jag ut textomfånget på min text? Varför vill du veta antal tecken istället för antal ord?
Jag är journalist i grunden och är van att räkna text i tecken. Du kan ange antal ord också, men du hittar antalet ord på samma ställe som antal tecken. Här beskriver jag hur du gör: Räkna antal tecken i en text.
Kan jag vara helt säker på att allt är rätt i en text du har korrekturläst?
Tyvärr finns det ingen som ser alla fel vid korrekturläsning, så därför bör man alltid läsa korrektur flera gånger. Däremot hittar man fler fel ju mer erfaren och kunnig man är, så jag hittar troligen fler fel än vad du gör själv. Jag strävar alltid efter att hitta alla fel och påpeka faktafel om jag stöter på dem, men ansvaret för din text är alltid ditt. Om jag ska ta ansvar för en text måste jag ha fulla möjligheter att påverka den genom hela processen. Du kan läsa mer om det på sidan Kundvillkor.
Får jag strunta i en ändring du har gjort när du har korrekturläst min text?
Du får göra vad du vill med ändringarna, det är din text. Om det är en ändring du undrar över får du gärna höra av dig – men jag brukar lägga in kommentarer när jag tror att det kan behövas.
Hur får jag svar på frågor som inte står här?
Mejla mig på eva@sahlstrom.info så svarar jag så fort jag kan!
Verktyg för korrekturläsning
Mer om korrektur
Texthjälp som jag ger
Skriver din text
Artiklar, webbtexter, nyhetsbrev, handledningar, verksamhetsberättelser – eller vad du nu behöver för text.
Granskar din text
Lär dig skriva
Min kursportal Evas skrivskola lär dig skriva så att dina mottagare läser texten, förstår den och vill läsa din nästa text.