
Talet sju är ett av de mesta magiska och heliga talen som figurerar i religioner, folktro och färgspektrum. (Foto: Adobe Stock)
Vid midsommar plockar vi sju blommor, vi bjuder på sju sorters kakor, regnbågen har sju färger och dödssynderna är sju. Och talet sju är kanske det mest svåruttalade ordet i svenskan.
Våra tal känns förnuftiga och rationella, grunden till naturvetenskapen – men samtidigt ryms det stora mängder magi och mystik i just tal.
Vi vet att människor har räknat sedan cirka 30 000 år tillbaka, och troligen var det måncykeln vi började räkna. Att få ihop måncykeln med solvarvet tog några tusen år, och när man till sist fick ihop en fungerande kalender blev talen 7, 12 och 13 magiska.
Det var sumererna som skapade veckan, enheten som består av sju dagar. Och det kanske var grunden till att talet sju blivit så väldigt speciellt genom historien i de flesta religioner.
Gamla testamentets Gud skapade världen på sju dagar, Jesus yttrade sju ord på korset, dödssynderna är sju och det finns även sju kardinaldygder. De muslimska pilgrimerna går sju varv runt Kaba i Mecka, judarna har en sjuarmad ljusstake, i Kina ingick sjutalet i begravningsriterna och i Grekland fanns det sju himlar över jorden.
Talet sju har också en stark ställning i kulturen med de sju fria konsterna och världens sju underverk. I folktro och sagor förekommer det många sjuor: Snövit träffade sju dvärgar, Nalle Puh bor i Sjumilaskogen och i Harry Potter-böckerna är antalet horrokruxer sju.
Slår du sönder en spegel får du sju års olycka och sover du länge på sjusovardagen 27 juli kommer du att vara trött ett år framåt. Det sägs också att om det regnar denna dag kommer det att regna i sju veckor framöver.
Folkliga traditioner är ofta starkt förknippade med övernaturliga fenomen, inte minst vår svenska midsommar då vi hoppar över sju gärdsgårdar för att få hälsa, god skörd och rikedom, och vi lägger sju blommor under huvudkudden för att få se vår tillkommande i drömmen.
En klassisk svensk sjua är antal kakor vid kafferepet – sju sorter ansågs vara det minsta man kunde servera utan att anses snål, och då handlar det om småkakorna man serverar till vetebrödet, tårtan eller den mjuka kakan. Sju sorters kakor är också namnet på en klassisk receptbok från 1945.
Men det finns också mer handfasta sjuor: regnbågen har sju färger, kontinenterna är sju, städer som Rom, Bryssel och Rio de Janeiro har byggts på sju kullar. Historiskt har man talat om de sju haven, vilket har syftat på lite olika hav. Inom kemin har grundämnet kväve atomnummer 7. I matematiken är sju allt från ett udda tal och det fjärde primtalet till ett Lucastal och ett Caroltal.
Språkligt är det svenska ordet för sju riktigt knepigt för den som inte har svenska som sitt modersmål. Det består nämligen av två fonem som är i det närmaste unika för svenskan: sje-ljudet och den vokal vi grafiskt skriver som u. Dessa ovanliga språkljud brukar ta lång tid att lära sig för den som har ett annat modersmål.
Fler inlägg om siffror och folkliga seder
- Majstång i juni – inlägg från 17 juni 2015.
- Hantera siffror i din text – inlägg från 5 mars 2025.
Snabba skrivtips från Evas skrivskola
Mer läsning om det heliga talet sju
- Nationalencyklopedin och Wikipedia har varsin artikel om sju, och i Wikipedia-artikeln kan du hitta alla sorters matematiska tal som sju hör till.
- Wikipedia berättar också om legenden om sju sovare och sjusovardagen, om receptboken Sju sorters kakor samt om de sju haven.
- Talens betydelse i folktro, religion och magi – en genomgång av de magiska första nio talen av läromedelsförfattaren Karl-Bertil Hake på Nationellt centrum för matematikutbildnings sajt.
- Frälsningens heliga sjutal – i Bibeln finns det massor med sjutal av olika slag, och det här är en genomgång av många av dem, bland annat om att sjutalet står som symbol för frälsningen i Kristus.
- Tio frågor om midsommar respektive Folktro om midsommarnattens magi – Nordiska museet berättar om midsommartraditioner.
- Horrokrux – förklaring för dig som inte läst Harry Potter.
- Nationalencyklopedin och Wikipedia skriver om svenska språket, bland annat om fonologin.
0 kommentarer