Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Det heliga talet sju

av | 15/6 2022 | Språkliga funderingar

talet sju

Talet sju är ett av de mesta magiska och heliga talen som figur­erar i reli­gioner, folk­tro och färg­spektrum. (Foto: Adobe Stock)

Vid midsommar plockar vi sju blommor, vi bjuder på sju sorters kakor, regn­bågen har sju färger och döds­synderna är sju. Och talet sju är kanske det mest svår­uttalade ordet i svenskan.

Våra tal känns för­nuftiga och ratio­nella, grunden till natur­veten­skapen – men sam­tidigt ryms det stora mängder magi och mystik i just tal.

Vi vet att män­niskor har räknat sedan cirka 30 000 år till­baka, och tro­ligen var det mån­cykeln vi började räkna. Att få ihop mån­cykeln med sol­varvet tog några tusen år, och när man till sist fick ihop en funge­rande kalen­der blev talen 7, 12 och 13 magiska.

Det var sumererna som skapade veckan, en­heten som består av sju dagar. Och det kanske var grunden till att talet sju blivit så väldigt spe­ciellt genom histo­rien i de flesta religioner.

Gamla testa­mentets Gud skapade världen på sju dagar, Jesus yttrade sju ord på korset, döds­synderna är sju och det finns även sju kardinal­dygder. De muslim­ska pil­grimerna går sju varv runt Kaba i Mecka, judarna har en sju­armad ljus­stake, i Kina ingick sju­talet i begravnings­riterna och i Grek­land fanns det sju himlar över jorden.

Talet sju har också en stark ställ­ning i kul­turen med de sju fria konsterna och världens sju under­verk. I folk­tro och sagor före­kommer det många sjuor: Snö­vit träffade sju dvärgar, Nalle Puh bor i Sju­mila­skogen och i Harry Potter-böckerna är antalet horro­kruxer sju.

Slår du sönder en spegel får du sju års olycka och sover du länge på sjusovar­dagen 27 juli kommer du att vara trött ett år framåt. Det sägs också att om det regnar denna dag kommer det att regna i sju veckor framöver.

Folkliga tradi­tioner är ofta starkt för­knippade med över­naturliga feno­men, inte minst vår svenska mid­sommar då vi hoppar över sju gärds­gårdar för att få hälsa, god skörd och rike­dom, och vi lägger sju blommor under huvud­kudden för att få se vår till­kommande i drömmen.

En klassisk svensk sjua är antal kakor vid kaffe­repet – sju sorter an­sågs vara det minsta man kunde ser­vera utan att anses snål, och då handlar det om små­kakorna man ser­verar till vete­brödet, tårtan eller den mjuka kakan. Sju sorters kakor är också namnet på en klassisk recept­bok från 1945.

Men det finns också mer hand­fasta sjuor: regn­bågen har sju färger, kontinen­terna är sju, städer som Rom, Bryssel och Rio de Janeiro har byggts på sju kullar. Histo­riskt har man talat om de sju haven, vilket har syftat på lite olika hav. Inom kemin har grund­ämnet kväve atom­nummer 7. I mate­matiken är sju allt från ett udda tal och det fjärde prim­talet till ett Lucas­tal och ett Caroltal.

Språkligt är det svenska ordet för sju riktigt knepigt för den som inte har svenska som sitt moders­mål. Det består näm­ligen av två fonem som är i det närmaste unika för svenskan: sje-ljudet och den vokal vi grafiskt skriver som u. Dessa ovan­liga språk­ljud brukar ta lång tid att lära sig för den som har ett annat modersmål.

Fler inlägg om siffror och folkliga seder

Snabba skrivtips från Evas skrivskola

Mer läsning om det heliga talet sju

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: