
Svensk ordbok finns både på nätet och som app till mobilen.
Nyligen kom en ny upplaga av Svensk ordbok, enbart digital och därmed mer lättanvänd. En hel del ord har tillkommit, andra har rensats ut, beskrivningar har moderniserats och ordens användning får mer uppmärksamhet.
Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien, SO, kom ut i sin första upplaga 2009. Det är en nusvensk definitionsordbok, och en av de ordböcker som anses som normerande för vårt språk.
SO är en samtidsordbok som beskriver den moderna svenskan, och då behöver den förstås uppdateras då och då eftersom ett levande språk alltid förändras. Till skillnad från ordlistan Svenska Akademiens ordlista, SAOL, som främst beskriver stavning och böjning av ord ligger fokus i SO på ordens betydelse och användning i kombination med historiska uppgifter.
När den nya upplagan av SO presenterades i medierna uppmärksammades främst vilka ord som tillkommit och vilka som gallrats ut – både första och andra upplagan innehåller närmare 65 000 uppslagsord. Men det nya i ordurvalet är att redaktionen har haft ett mycket större textutbud som grund.
De ord som tas med i den här ordboken ska vara sådana som används i allmänspråket och för att kontrollera frekvensen använder man textdatabaser. Tidigare var det främst romaner och tidningar som samlades in, men numera samlar man även in texter från bloggar och sociala medier.
Det innebär att man fått med ord som kanske inte används i tidningsspråk så ofta men desto mer i folks vardag.
Ytterligare en aspekt som inte fått lika mycket uppmärksamhet är att den här upplagan är helt digital – det är verkligen på tiden att man slutar göra uppslagsböcker av papper! Och redaktionen har utnyttjat fördelarna med det digitala formatet, så det finns klickbara hänvisningar mellan artiklarna, rättstavningshjälp när du söker på svårstavade ord och ljudfiler med uttal för varje uppslagsord.
Det går också att söka på till exempel sammansättningar som står i en artikel – söker du på fiskelycka får du fram uppslagsorden fiske respektive lycka i vars artiklar fiskelycka nämns som exempel på sammansättning.
Ordboksartiklarna är också fylliga med information om sådant som ordets stilnivå och värdeladdning, konstruktioner, användning, sammansättningar och avledningar. Du får också veta uppslagsordets första kända förekomst i språket, och för vissa ord kan du få exempel på fasta fraser eller kända citat där det ingår.
Svensk ordbok finns gratis på nätet, och ingår i tjänsten svenska.se där du kan söka i tre ordböcker samtidigt. Den finns också som gratis app för IOS och Android.
Mer från mig om ordböcker
Fler inlägg
- Ordlista eller ordbok? – inlägg från 29 augusti 2018.
- Idiom är inte alltid lätta att förstå – inlägg från 21 november 2018.
- Nya SAOL är här – inlägg från 15 april 2015 om senaste upplagan av SAOL.
- SAOB digitaliseras – inlägg från 1 maj 2013 om digitaliseringen av SAOB.
Skrivbrevet från Evas skrivskola
- Svenska ordböcker på nätet – Skrivbrevet från Evas skrivskola nr 9/2019.
- Fasta fraser av olika slag– Skrivbrevet från Evas skrivskola nr 1/2019.
- Figurer med stil – Skrivbrevet från Evas skrivskola nr 1/2020.
Snabba skrivtips från Evas skrivskola
- Ska du söka i SAOL, SO eller SAOB? – ett snabbt skrivtips från Evas skrivskola.
- Svar på språkfrågor – ett snabbt skrivtips från Evas skrivskola.
Mer läsning om Svensk ordbok
- Svenska.se – Svenska Akademiens samlingsplats för sina språkresurser där du kan söka i tre ordböcker samtidigt.
- Svensk ordbok – Institutionen för svenska på Göteborgs universitet, som utarbetar Svensk ordbok, presenterar ordboken.
- Forskargrupp bakom ny upplaga av ordbok – Institutionen för svenska på Göteborgs universitet berättar om den nya upplagan.
- Ny upplaga av Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien (SO) – Svenska Akademien presentar den nya upplagan av ordboken.
- Nu finns adda, gadda och swisha i ordboken – artikel från Dagens Nyheter (med reservation för att den kan ligga bakom betalvägg).
0 kommentarer
Trackbacks/Pingbacks