Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Svenska Akademiens ordbok klar

av | 1/11 2023 | Språknyheter

Svenska Akademiens ordbok, SAOB

Text­samlingar (ovan t.v.) och text­utdrag (nedan t.v.) lägger grunden till Svenska Akademiens ordbok, här volym­erna 20–35 (t.h.)

Efter 237 år är Svenska Akademiens ordbok till sist klar. Det är en unik historisk ord­bok som beskriver svenskans utveck­ling under 500 år, från A till öxla.

Det var Gustav III som gav Svenska Akademien i uppdrag att skriva en ordbok som skulle täcka svenskans utveck­ling sen Gustav Vasas tid, 1520-talet.

Svenska Akademien lottade ut bok­stäver bland leda­möt­erna som fick ihop några uppslags­ord, men arbetet gick snart i stå. Först på 1800-talet kom det igång igen.

Ordboks­redaktionen i Lund började samla material 1883 och tio år senare publi­cerades den första delen: A – avbild.

Under 1900-talet gick arbetet i vågor, och det debatterades om man skulle fortsätta ord­boken. Men uppslags­ord för uppslags­ord har lagts till, och under senare år har det gått betyd­ligt snabbare.

Nu är det sista bandet in­lämnat för tryck och i samband med Svenska Akademiens högtids­sammankomst 20 december publi­ceras det sista bandet dig­italt på Svenska Akade­miens webb­plats.

Att det har tagit så lång tid beror på att det är ett mycket nog­grant arbete.

Ordboks­arbetet handlar om att samla in text­material – redaktionen har ungefär 9 miljoner excerpter, text­utdrag, som samlats in sedan 1883 från drygt 20 000 källor. Det rör sig om Bibeln, andra reli­giösa texter, tid­skrifter, skön­litteratur, fack­litteratur etc.

Från 1500- och 1600-talen har det mesta som har tryckts samlats in, men från 1700-talet blev text­produktionen så stor att det inte gick att samla in allt som trycktes.

Uppemot tio personer arbetar med varje ordboks­artikel. Det börjar med för­beredande redi­gering, då man bland annat kart­lägger former. Artiklarna för­fattas, granskas och korrektur­läses i flera omgångar. Citaten från original­källorna kontrolleras.

Och nu när det sista ordet är nått, ja då börjar arbetet om.

– Vi har redan börjat revi­deringen, sa ordboks­redaktionens redaktions­chef Christian Mattsson på konfe­rensen Språk­forum i oktober 2023.

Det såg ett tag ut som att det inte skulle bli någon fort­sätt­ning, men nu har ord­boken genom flera finan­siärer från 100 miljoner kronor som räknas räcka i sju år. Under den tiden ska 10 000 ord läggas till – svenskan är ju ett levande språk och nya ord har till­kommit sedan de första artiklarna skrevs.

Prioriterade rätt­­ningar är enligt Christian Mattsson att upp­datera otids­enliga beskriv­ningar, moder­nisera stav­­ningen och ta bort plurala verb­­former (som hängde kvar ändå till 1976). För att göra det lättare att söka i ordboken görs syste­ma­tiska ändringar av till exempel för­­kort­ningar och hän­visningar, och ord­­boken får en bättre presentation på webben.

Det kan tyckas som mycket jobb för en massa gamla ord, men det finns fak­tiskt bara tre andra ord­böcker över ger­manska språk som är jämför­bara med SAOB. Det är en mycket värde­full resurs för språk­forskare, som även kan ge stort nöje för den språk­intresserade.

Själv använde jag den för mina serier med tale­sätt, liknelser och ord­språk som jag publi­cerade i mina sociala kanaler för några år sen, och hittade pärlor som detta belägg från 1665: Roopa intet häy förr än du äst öfwer Bäcken.

Mer som jag har skrivit om ordböcker

Fler inlägg

Skrivbrevet från Evas skrivskola

Snabba skrivtips från Evas skrivskola

Böcker om talesätt, liknelser och ordspråk

Fler länkar om Svenska Akademiens ordbok

  • Svenska Akademiens ordbok
  • SAOB på Instagram – här publicerar ordboks­redaktionen intressanta ord från ord­boken, kul konto att följa om du gillar språk.
  • svenska.se – på den här sajten söker du i Svenska Akademiens tre ord­böcker samtidigt: Svenska Akademiens ord­lista (SAOL), Svensk ord­bok (SO) samt Svenska Akademiens ordbok (SAOB). De två första handlar om det nu­tida språket, medan SAOB är en historisk ordbok.
  • Äntligen ordbok! – Språk­tidningen berättar SAOB:s historia.

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: