Med sin/sitt/sina skiljer svenskan ut sig från många andra språk – för oss är det skillnad om Anna går ut med sin hund, eller med hennes hund.
De reflexiva pronomenen sin/sitt/sina är ett typiskt särdrag som svenskan har till skillnad från många andra språk. I språk som engelska klarar man sig med bara personliga possessiva pronomen:
Anna is walking her dog.
Men på svenska är det Annas hund om vi använder ett reflexivt pronomen:
Anna går ut med sin hund.
Men någon annans hund om vi använder ett personligt pronomen:
Anna går ut med hennes hund.
I grunden är det inte så komplicerat vilket possessivt pronomen du ska använda. Det ord ett pronomen syftar på kallas korrelat, och om korrelatet står som subjekt i satsen ska du använda något av de reflexiva pronomenen sin/sitt/sina.
Om korrelatet står som objekt i satsen ska du använda något av de personliga possessiva pronomenen hans, hennes, dess eller deras. Detsamma gäller om korrelatet syftar på ett ord utanför satsen.
Det här verkar ju enkelt, men för den som har ett modersmål som saknar reflexiva pronomen är det inte alltid så lätt. Och även svenskar gör fel på det här ibland, så pass ofta att det här är en av de mest diskuterade språkfrågorna.
Som brukligt är med heta språkfrågor anses det här vara ett tecken på att språket idag är satt i förfall, men sin/sitt/sina har stökat till det för svenskar i århundraden. Att vi tycker att det har blivit vanligare beror sannolikt på att vi idag läser mer text som inte gått förbi redaktionell granskning.
När det blir knepigt handlar det oftast om att din språkkänsla slåss mot den formella grammatiken. Det som formellt är ett subjekt känns inte alltid som det – din språkkänsla vill istället syfta på tankesubjektet, det som känns som subjektet. Här är två exempel där föreläsaren respektive Nisse är formellt subjekt, medan Pelle respektive Annas är tankesubjekt:
Föreläsaren bad Pelle att stänga av sin mobiltelefon.
Nisse hörde om Annas föreläsning på sin gamla skola.
När det förekommer tankesubjekt kan både reflexivt och personligt pronomen vara rätt, och du får välja det som blir begripligt utifrån kontexten. Eller så skriver du om meningen så det inte blir några tvetydigheter.
Webbkurs om sin/sitt/sina på Evas skrivskola
- Språkriktigheter – Sin eller deras? – den här kortkursen är för dig som tycker att det är knepigt att veta när du ska använda sin/sitt/sina eller hans/hennes/dess/deras. Webbkursen ger dig både den grammatiska grunden och rejält med praktisk träning. Vill du bli ännu bättre på att skriva korrekt finns det två till kortkurser om heta språkfrågor, och du kan köpa alla tre som ett paket: Språkriktigheter.
Fler inlägg om pronomen
- Ska normen eller språkpoliserna bestämma? – inlägg från 13 oktober 2011.
- De eller dem eller dom – inlägg från 1 oktober 2014. Här finns en lång länklista för den som vill fördjupa sig lite mer.
- De eller dem eller dom – ännu en gång – inlägg från 26 oktober 2016, med fler intressanta länkar.
- Är tiden inne för en dom-reform? – inlägg från 7 februari 2024, med fler intressanta länkar.
- Till de som eller till dem som? En undersökning av norm och bruk – en liten studie som jag gjorde 2010 av bruket av de som/dem som.
- Alla inlägg om pronomen.
Snabba skrivtips från Evas skrivskola
Mer läsning om sin eller hans
- Språkrådets rekommendation.
- Språkrådet rekommenderar – bok som bland annat tar upp sin eller hans i kapitlet “Pronomenvariation”.
0 kommentarer