Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Tydliga tecken på skiljetecknets dag

av | 18/9 2024 | Årets ord, Tips och råd

skiljetecknets dag

Den 24 september uppmärk­sammar vi dessa tecken lite extra, för då är det skiljetecknets dag.

De där små tecknen som ger våra texter tydlighet och gester, de får sällan så mycket uppmärks­amhet. Men 24 september firar vi dem på skiljetecknets dag.

I det talade språket ingår inte bara orden vi säger utan även vilket ton­fall vi använder, vilka tempo vi säger orden i, vilka pauser vi lägger in mellan dem. Och vilka miner och gester vi gör.

När vi skriver orden är det svårt att för­medla ansikts­uttryck och pauser, men skilje­tecknen ger oss viss hjälp. Man kan se dem som skribentens sätt att gestikulera.

Med skiljetecken blir texten mer läsbar. Men för att de ska under­lätta läs­ningen gäller det att de är rätt använda – och att läsaren förstår hur de används. Så välj skiljetecken med omsorg.

Ha som grundregel att inter­punktionen ska göra texten mer över­skådlig och begriplig. Funktionen är inte att visa hur slängd du är i ovanliga skiljetecken, utan att göra det lättare för läsaren att förstå vad du vill säga.

Skiljetecknen är också viktiga för att ge texten rytm. Använder du få skiljetecken får läsaren inga pauser och ingen chans att hämta andan. Texten blir så kompakt att läsaren lätt tappar tråden.

Väldigt många skiljetecken kan istället hacka upp läs­ningen och störa flytet, särskilt om du placerar dem där det inte är natur­ligt med pauser.

Så hur använder du skiljetecknen bäst? Ja, de flesta har koll på de stora skiljetecknen, de som står efter en mening: punkt, fråge­tecken och utrops­tecken.

De skiljetecken som står inuti meningar mellan satser och andra avskilj­bara delar kan vara lite knepigare: komma, kolon, semi­kolon och tank­streck. Mest fel blir det med komma­tecknet – dels för att det är det vanligaste, dels för att kommatering i många fall är en bedömnings­fråga. Komma­tecken som hackar upp läsningen kan också vara ett resultat av menings­byggnads­problem.

Semikolon är ovanligt och används oftast fel­aktigt. Även om du använder det korrekt kan du räkna med att de flesta av dina läsare har svårt att tolka det och därmed tappar tecknet sin kommuni­kativa funktion. Oftast är det därför bättre att välja ett vanligare skiljetecken.

Det finns även en rad andra skiljetecken och skriv­tecken med mer speciella användnings­områden: bland annat binde­streck, ellips (tre punkter), parentes, citat­tecken och apostrof. Här kan du förutom funktionen även behöva se till att du använder rätt tecken på tangent­bordet (inte accent när det ska vara apostrof till exempel).

Och det finns väl knappast något bättre sätt att fira skiljetecknets dag än att träna på korrekt inter­punktion? Nedan finns en rad länkar som hjälper dig att bli slängd i skiljetecken.

Träningstips från mig till skiljetecknets dag

Böcker om skiljetecken

Fler inlägg om skiljetecken

Snabba skrivtips om skiljetecken

Skrivbrevet från Evas skrivskola

Mer läsning om skiljetecken

 

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: